Varför välja en DeGaVi Barncykel?

När vi bestämde oss för att börja sälja barncyklar hade vi direkt de äldre cyklarna i åtanke, de som man brukade ärva från äldre syskon och som höll i det längsta. Vår vision var att bygga cyklar som var robusta, hållbara och enkla att trampa på. Med vår erfarenhet av att tillverka kvalitetsvuxencyklar ville vi enkelt krympa våra cyklar så att de passade perfekt för små barn.

Vi ansåg det vara oerhört viktigt att inte kompromissa med cykelns kvalitet, särskilt när det gällde lager. De behövde vara minst lika bra, om inte bättre, på våra barncyklar eftersom barn inte har samma styrka som vuxna.

Låt oss tala om ramen och framgaffeln. Vi använder aluminiumramar med semi-integrerade styrlager för att ge så smidig och lättmanövrerad styrning som möjligt. Cyklarna är även utrustade med fotbroms och fästen för heltäckande skärmar samt fastmonterade lås. Ramen är stabil, lätt och har ett lågt insteg som passar både flickor och pojkar. Framgaffeln är tillverkad i böjd aluminium för maximal stabilitet. För mindre barn med hjulstorlekar 16″ och 20″ använder vi V-bromsar eftersom handkraften inte är lika stark som hos de äldre barnen med hjulstorlekar 24″ och 26″, där vi använder rullbromsar som kräver lite kraftigare tryck på bromshandtaget.

Vi har noggrant övervägt valet av fotbroms på våra barncyklar för att säkerställa hållbarhet, enkel skötsel och säkerhet. Med fotbroms är även växlarna inkapslade och skyddade, vilket gör cyklarna mer tåliga, särskilt eftersom barncyklar har en tendens att välta oftare. Utanpåliggande växlar är mer utsatta för stötar och kräver mer underhåll då kedjan behöver ses över oftare, vilket kan vara känsligt för barn. Föräldrar kan också känna sig tryggare genom att välja en cykel med fotbroms då det minskar antalet verkstadsbesök. Vi använder 0-3 växlar på barncyklar mellan 16″ – 24″ hjulstorlekar för stadstrafik, då dessa mindre cyklar inte kräver lika många växlar som större cyklar.

Fotbromsen är även en bekvämlighetsfunktion som passar de flesta eftersom barns ben oftast är starkare än deras händer. Då barns händer är mindre och inte lika kraftfulla som vuxnas blir handbromsarna ofta mer påfrestande. Med dåligt underhållna handbromsar kan vajrar och höljen rosta, vilket gör det svårare att bromsa och gör att bromsbeläggen slits snabbare. En annan anledning till att vi prioriterar fotbromsar är att de kaplsade nav vi använder på våra cyklar är mycket mer hållbara. Dock är handbromsarna inte sämre om de underhålls ordentligt och används i rätt miljö, som exempelvis för mountainbike eller racercyklar, där man cyklar aktivt. Men för daglig användning, som på dagis eller skolor där cyklarna ofta står utomhus och riskerar att välta bland alla andra cyklar, är inkapslade nav betydligt mer hållbara.

Vi använder oss också av starka och robusta skärmar i rostfritt stål från en finsk leverantör, vilket ger ökad hållbarhet och motståndskraft mot vurpor. Kedjeskydden är tillverkade i aluminium för cyklar med hjulstorlekar 20″ och uppåt, för att bättre klara av eventuella kollisioner eller vurpor än vad plastkedjeskydd gör. Pakethållare, lås och belysning är standardfunktioner på alla våra cyklar med hjulstorlekar 20″ och uppåt, vilket ofta är nödvändiga tillbehör.

DeGaVi barncyklar är lika hållbara som de gamla cyklarna förr i tiden, något som gör att de enkelt kan ärvas och användas i flera år framöver av syskon eller kompisar. Vi vill att barnen ska minnas sin första cykel och vår DeGaVi cykel med samma känsla som de äldre generationerna minns sina gamla pålitliga cyklar.