Skötselråd

När du köper en DeGaVi cykel så är den alltid väl smörjd och inställd för att cyklas på direkt. Efter användning kan det vara bra att efterjustera din DeGaVi cykel så att den håller extra länge. Vi brukar rekommendera efterjustering efter hur mycket man har cyklat, en bra regel är efter en månads cykling eller ca 30 mil.

Att göra en ordentlig service på din cykel är viktigt för att den ska hålla länge. En på våren och en på hösten brukar vi rekommendera, detta ska gärna lämnas in till DeGaVi återförsäljare som tar hand om din cykel på bästa sätt. På våren brukar cyklarna behöva en ordentlig service om de har använts hela vintern. Tvätta av cykeln innan man ser över den, använd ett skonsamt medel och gärna inte med högtryckstvätt.

Med en ren cykel så är det mycket enklare att meka med den då man ser, hör och känner var problemet kan vara. Börja med att spänna alla skruvar och muttrar. Smörj kedjan med cykelolja och se gärna över vajer och hölje, spänn gärna upp kedjan om du har Shimano Nexus växelnav. Pumpa däcken till rekommenderat tryck som finns på däcksidan ofta står även minimumtryck där också. Se över hjulen med en riktning så att de inte är skeva efter att cykeln har trillat omkull eller cyklats på gropiga vägar med tung belastning (cykel, cyklist, packning). Att se över lager och justera detta om de glappar samt smörja dessa är viktigt för livslängden. Se över vajer och hölje om de inte är skadade, smörj eller byt för ett smidigare glid i vajern.

Höstservicen är nästan samma som vårservicen men här brukar vi ofta smörja alla lager, vajer och höljen extra noga om de ska cyklas på vintertid. Följande underhåll bör du göra minst en gång per månad vid regelbunden användning av cykeln.

Rengör cykeln

  • Kontrollera att följande komponenter sitter fast ordentligt och inte ser skadade ut. Sadel, sadelstolpe, styre, styrstam, hjul, däck, framgaffel, pakethållare, stöd, skärmar samt reflexer och lampor.
  • Smörj kedjan. Glöm inte att torka av överflödig olja!
  • Kontrollera bromsklossarnas förslitning samt att de tar jämt och rakt.
  • Kontrollera att följande lager är justerade och inte glappar. Styrlager, vevlager, hjullager fram och bak.
  • Kontrollera att hjulen är raka, hela och sitter ordentligt fast samt att de inte ligger an mot fälgbroms.
  • Kontrollera att däck, fälg och kedja inte är utslitna.
  • Rengör och smörj fjädrande framgaffelns inre gaffelben

 

facebooktwittergoogle_plusmail